<empty>

Er du ledsager på en utstasjonering? Da er MOOC noe for deg: Varierte universitetskurs, undervist av verdensstjerner. Og det er helt gratis.3. april 2014

Er du en av oss som gjerne skulle ta noen interessante kurs, men som ikke finner tid? En utstasjonering betyr at en ny hverdag med nye rutiner skapes, som ledsager er dette en mulighet til å prøve noe nytt.

Mange byer har et bredt utvalg kurs, alt fra foto og kunstkurs, til akademiske fag undervist på høyskoler og universiteter. Tar du et slikt kurs møter du andre som deler interessen som kan gi grobunn for et utvidet sosialt nettverk. MOOC

En ulempe med kurs på høyere nivå kan være formelle opptakskrav, vitnemål som må finnes og oversettes, søknadsfrister og at kurssemesteret starter på faste datoer. I tillegg kan studiegiften være høy og kreve støtte fra arbeidsgiver og / eller Lånekassen.

Det siste året har det kommet et nytt tilbud på nett, hvor man kan ta universitetsfag. Tilbudet går under navnet: Massive Open Online Courses, bedre kjent som MOOC. Kurs undervises av forelesere på universiteter som Harvard, MIT og Stanford. Bredden reflekteres i utvalget på disse institusjonene og inkluderer alt fra kunsthistorie til dataprogrammering, fra mat og helsefag til ingeniørstudier og fra juss til kjemi for å nevne noe. For eksempel tilbyr Coursera over 600 forskjellige kurs.

Innholdet er det samme som tilbys skolens egne elever, som i flere tilfeller tar kurset samtidig. Kursene har forskjellig varighet, ofte fra 4 til 10 uker, med 2-6 timers arbeid hver uke, inklusivt prøver og innleveringer. Forelesningene for uken er delt inn i videoer på 5 - 25 minutter i lengde og kan ses når det passer. Etter endt kurs får du kursbevis som også kan lenkes direkte til din LinkedIn profil, eller legges ved en søknad.

Fordelene for ledsagere som utstasjoneres inkluderer:

  • Det er et lavterskelstilbud. Du kan prøve fag ut av nysgjerrighet og droppe om du ikke liker det.
  • Det er fag som passer enhver interesse
  • Det er fleksibelt, både i oppstart og når i uken du gjør studiene
  • Det har et sosialt element, i at man kan møte andre som tar det samme kurset på samme sted.
  • Kan gi oppfrisking eller oppdatering på eget fagfelt
  • Kan gi selvtillitt, bakgrunn og driv til å ta flere fag på lokale høyskoler
  • Foreleserne er ofte noen av skolens flinkeste så her er muligheten til å lære fra verdens beste på sine felt.
  • Det er gratis

Det finnes kurs på alle nivå, fra introduksjonskurs til etikk, til doktorgradskurs i matte. Tar man et krevende fag, hvor man vil bruke litt mer tid på å forstå innholdet, er det ingen ting i veien for å se videoene flere ganger. For min del gjorde jeg det på kurset "Social Network Analysis", undervist fra Stanford. For min del hendte det at det tok litt tid å forstå alle formeler som ble presentert. Da hadde jeg fordel av å spole tilbake og høre på igjen, og igjen, til jeg forsto det. Videre er det ofte inkludert korte spørsmål i videoene for hver bolk, slik at man får sjekket forståelsen sin. Dette avdekker ofte de konseptene hvor man tror man har forstått, men faktisk ikke har. En fordel er at man ikke går glipp av viktige konsepter som brukes senere i kurset.   

Ved siden av videoforedragene gjøres pensum litteratur tilgjengelig, også dette gratis og fritt tilgjengelig for de som er registrert. Siden mye av det ofte er opphavsbeskyttet, er det også ofte kun tilgjengelig i de ukene kurset varer.

Flere fag er designet for å bygge på hverandre, selv tar jeg statistikkurs som har denne modellen. Her dekkes hele prosessen fra å forme spørsmål og datainnsamling, til analyser, og frem til et produkt av verdi. Forruten å få et helhetsforståelse, kan det også gi en verdifull oppdatering på feltet. Fra egen erfaring kan jeg bekrefte at det har vært en vanvittig utvikling på feltet de siste ti årene, kanskje særlig på temaet "Big Data" og tilgjengelige verktøy for analyse.

Det finnes mange tilbydere, men de to største regnes som:
Coursera
EdX

Har du egne erfaringer, del dem med oss på våre Facebook sider

Selv om kursene er lagt opp til at man skal kunne ta dem når og hvor man vil, og på egenhånd, kan også være sosialt. Coursera har et samarbeid med Meetup, hvor man kan finne andre som tar samme kurs i den byen man bor, og avtale kollokvier, studiegrupper m.m. Dette kan være en måte å treffe andre som har like interesser, og hvor man har et felles mål for de første møtene. Kanskje en god måte å utvide vennekretsen sin?


 


 

 


 
Logg inn:
Velg region på kartet